Πνευμονία: Τρόποι μετάδοσης, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Η πνευμονία είναι μία από τις πιο σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού και μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και με την κατάλληλη θεραπεία.

Αποτελεί μάλιστα μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Τι την προκαλεί

Η πνευμονία προκαλείται από βακτήρια, ιούς και μύκητες.

Βακτήρια: Το συνηθέστερο βακτήριο που προκαλεί πνευμονία είναι ο στρεπτόκοκκος (Streptococcus pneumoniae), γνωστός και ως πνευμονιόκοκκος, που προκαλεί θανάτους παιδιών και ενηλίκων. Άλλα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία είναι ο «χρυσίζων σταφυλόκοκκος», αλλά και τα βακτήρια Klebsiella pneumoniae, Legionella pneumophila, Mycoplasma pneumoniae και ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας τύπου β.

Ιοί: Η πνευμονία μπορεί επίσης να οφείλεται σε αναπνευστικούς ιούς, όπως οι ιοί της γρίπης, ο αδενοϊός και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

Μύκητες: Στα βρέφη που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, ο μύκητας Pneumocystis jirovecii αποτελεί συνηθισμένη αιτία.

Τύποι

– Πνευμονία της κοινότητας (ΠΚ): Είναι ο συνηθέστερος τύπος πνευμονίας και οφείλεται συνήθως σε βακτήρια ή ιούς. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλεται σε πνευμονιόκοκκο.

– Πνευμονία σχετιζόμενη με χώρους παροχής φροντίδας υγείας (HCAP): Αυτή η πνευμονία προσβάλλει άτομα που βρίσκονται σε χώρους παροχής φροντίδας υγείας εκτός νοσοκομείων, όπως γηροκομεία, κέντρα αιμοκάθαρσης και εξωτερικά ιατρεία.

– Ενδονοσοκομειακή πνευμονία (HAP): Η ενδονοσοκομειακή πνευμονία αφορά ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο για άλλο αίτιο.

Πνευμονία από εισρόφηση: Οφείλεται στην είσοδο τροφής, υγρών ή σάλιου στους πνεύμονες.

Πώς μεταδίδεται

Τα άτομα που είναι φορείς ιών που προκαλούν πνευμονία ή του βακτηρίου του στρεπτόκοκκου στη ρινική κοιλότητα και στον φάρυγγα μπορούν να μολύνουν άλλους μέσω του αέρα με το φτέρνισμα ή τον βήχα.

vixas2

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η ηλικία αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου. Από την ηλικία των 50 και μετά, το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί και καθίσταται λιγότερο ικανό να μας προστατεύει από πιθανές ασθένειες.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο είναι ο διαβήτης, το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το κάπνισμα, ο αλκοολισμός, το κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Οι χρόνιοι καπνιστές ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, γι’ αυτό και δεν πρέπει να αμελούν τον εμβολιασμό τους.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της πνευμονίας κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και ποικίλλουν ανάλογα με το αν είναι βακτηριακής ή ιογενούς αιτιολογίας.

Τα συμπτώματα της βακτηριακής πνευμονίας είναι:

– Υπερβολική εφίδρωση

– Υψηλός πυρετός, τρόμος και ρίγη

– Θωρακικό άλγος κατά την αναπνοή ή τον βήχα

– Βήχας με φλέμα που επιμένει ή επιδεινώνεται

– Χείλη και νύχια που εμφανίζουν κυάνωση λόγω έλλειψης οξυγόνου στο αίμα

Άλλα συμπτώματα της πνευμονίας είναι: Πυρετός, ξηρός βήχας, κεφαλαλγίες, μυαλγία, αδυναμία.

Αντιμετώπιση

Όταν γίνει διάγνωση πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, η θεραπεία πρέπει να ξεκινά αμέσως, καθώς η νόσος μπορεί να έχει ταχεία εξέλιξη.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν συνήθως αντιβιοτικά, όπως οι πενικιλίνες, οι κεφαλοσπορίνες ή η βανκομυκίνη, ανάλογα με τη σοβαρότητα της πνευμονίας και τον βαθμό ανθεκτικότητας του βακτηρίου στα αντιβιοτικά.