Τι είναι XΑΠ;

Με τον όρο Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια περιγράφεται μια ομάδα πνευμονικών παθήσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μείωση του εύρους των αεραγωγών, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται το φυσιολογικό άδειασμα των πνευμόνων κατά τη διάρκεια της εκπνοής.

Τι παθήσεις περιλαμβάνονται στη ΧΑΠ;

Στη ΧΑΠ περιλαμβάνονται η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα. Η χρόνια βρογχίτιδα ορίζεται ως παραγωγικός βήχας τις περισσότερες ημέρες για τρεις τουλάχιστον μήνες επί δύο τουλάχιστον συνεχή έτη. Οδηγεί σε φλεγμονή και στένωση των αεραγωγών, με αποτέλεσμα την παγίδευση αέρα κατά την εκπνοή. Το εμφύσημα χαρακτηρίζεται από βλάβη στα τοιχώματα των κυψελίδων (περιοχές ανταλλαγής των αερίων στον πνεύμονα), τα οποία χάνουν την ελαστικότητά τους, με αποτέλεσμα την αδυναμία εξόδου του αέρα κατά την εκπνοή. Η παραμονή αέρα στους πνεύμονες δυσκολεύει την επόμενη εισπνοή και ο ο ασθενής υποφέρει από δύσπνοια.

Αίτια εμφάνισης ΧΑΠ:

  • Το κάπνισμα του τσιγάρου αποτελεί τον κύριο αιτιολογικό παράγοντα. Η εισπνοή του καπνού προκαλεί φλεγμονή των αναπνευστικών οδών και επιταχύνει την έκπτωση της αναπνευστικής λειτουργίας κατά την ενήλικο ζωή. Ωστόσο, το 15-20 % των καπνιστών θα προσβληθεί από ΧΑΠ, ενώ ορισμένοι ασθενείς με ΧΑΠ δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες προσβάλλονται, λόγω της αυξημένης συχνότητας καπνίσματος.
  • Γενετικοί παράγοντες.
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Επαγγελματική έκθεση.

Πώς θα υποψιαστώ ότι μπορεί να έχω ΧΑΠ;

  • Είσαι καπνιστής ηλικίας άνω των 40 ετών;
  • Εμφανίζεις δύσπνοια στην κόπωση;
  • Εμφανίζεις συριγμό και βήχα, ο οποίος είναι συχνά παραγωγικός;

Οι περισσότεροι ασθενείς υποτιμούν τα συμπτώματά τους, ενώ τα αποδίδουν στο κάπνισμα.

Τι εξετάσεις είναι απαραίτητες να γίνουν;

H βασική εξέταση που θέτει τη διάγνωση της νόσου είναι η σπιρομέτρηση. Πρόκειται για μια απλή και ανώδυνη εξέταση, κατά την οποία ο εξεταζόμενος αναπνέει μέσα από έναν σωλήνα, καταγράφοντας με τον τρόπο αυτό την ποσότητα και την ταχύτητα του αέρα που μπορεί να διώξει από τους πνεύμονές του. Ακτινογραφία θώρακος για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων. Οξυμετρία, η οποία μας δείχνει πόσο πλούσιο σε οξυγόνο είναι το αίμα μας. Άλλες επιπλέον εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν είναι η αξονική τομογραφία θώρακος, πληθυσμογραφία και διάχυση.